Как да изберем проходилка

Когато купувах проходилка на детето си, нямах никаква идея какво да гледам и преценявам. Щеше да ми бъде по-лесно, ако знаех нещо по въпроса. Като изключим параметри като цена, има няколко други неща, на които да обърнете внимание. Именно от тях зависи до колко безопасно ще е използването на проходилката, а при по-буйни и активни деца – колко дълго време ще бъде здрава.

Да не се преобърне дететои  да стои стабилно позволяват проходилки, които имат достатъчна ширина в основата си. Когато избирате проходилката, изпробвайте стабилността, като натиснете с ръка проходилката и я побутнете напред-назад. Специалисти съветват също така да обърнем внимание на основата на проходилката, краищата й трябва да бъдат гумирани – това позволява ударите в предметите у дома да бъдет възможно най-омекотени.

Друг параметър, който ще ви позволи да повишите безопасността на детето, са колелцата – колкото повече, толкова по-добре. Следва подвижността на колелцата – трябва да се движат с лекота във всички посоки.
Искате да намалите риска от изпадане на детето от проходилката? Тогава изберете такава с дълбока седалка. Седалката е препоръчително да бъде изработена от плътна тъкан и да бъде достатъчно широко, за да не му е тясно на детето.

Обрънете внимание и на гърба на проходилката. За да избегнете извиване на тялото на детето назад, заложете на стабилна облегалка.

От хигиенична гледна точка пък е желателно седалката на проходилката да е изработена от лесномиеща се материя и да се маха.

Готови за сядане

Друг немаловажен параметър – изберете си проходилка с регулиране на височината. Така ще имате възможност да коригирате височината на проходилката според размерите на детето си, а то расте понякога с дни и часове.

Правилната височина на проходилката е важна за развитието на детето, предотвратява изкривявания на опорно-двигателния апарат и предпазва крачетата.

Обърнете внимание и на самата проходилка. За да бъде тя достатъчно притегателно място за малкото дете, може да заложите на допълнителните аксесоари към нея. Някои проходилки имат музикални копчета, играчки, въртележки и други играчки на плотовете си.

В наши дни добър избор са и проходилките, които се бутат, а не се седи в тях. Те са много ефективни, тъй като детето няма възможност да се заседява в тях. За да ги задвижат, децата трябва да са прави!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *